FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Média partnerek


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Erdélyi Polgár Info
·PÉTER FERENC: AZ ANYANYELVÛ OKTATÁS ELLENI TÁMADÁS AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG MAI DÖNTÉSE
·Magyarországon a politikai kultúra változása a magyar nõk kezében lehet a választásokon!
·AZ RMDSZ NÕSZERVEZETÉNEK FELHÍVÁSA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYAR NÕSZERVEZETEKHEZ
·Mérsékelt demokrata nézõpont - Minden magyarra szükség van! Magyar segítse a magyart!
·PÁRBESZÉDRE VAN SZÜKSÉG MINDENÜTT
·Egy nõ a politika közepén Romániában! Laura Codruta Kövesi a korrupció elleni, valódi küzdelmet folytat!
·KELEMEN HUNOR: AZ EURÓPA TANÁCS SZAKÉRTÕI TESTÜLETÉNEK VÉLEMÉNYEZÉSE AZ IGAZSÁGRÓL SZÓL, KORÁNT SINCS RENDEZVE A MAGYAR KÉRDÉS ROMÁNIÁBAN
·Országbíró Zoltán: Magyarság érdeke, hogy anyaország ne veszítse el fiatal diplomásait!
·Felhívás a romániai magyar autonómia ügyében
·Választás elõtt Magyarországon! Mérsékelt demokrata vélemény - Egy ország politikai élete akkor jó, ha sokszínû és kiegyensúlyozott!

Tovább...

 
Megnyílt az Európai Digitális Könyvtár
Kultúra Az ókorban az alexandriai könyvtár csodájára jártak az akkori világ tudósai. Az Európai Digitális Bibliotéka létrehozói szeretnék, ha néhány év múlva ugyanez lenne elmondható az új intézményről.

Több tízezer kötetével az ókori civilizáció központja volt az alexandriai könyvtár, majd tűz és hamu áldozatává lett. A legtöbb felbecsülhetetlen értékű mű elpusztult. A szakemberek szerint az ókori intézménynek méltó utódja lehet a bárki számára egyetlen kattintással elérhető Europeana.

Az egyedülálló gyűjteményt az Európai Unió 27 jelenlegi tagállamának több mint ezer bibliotékája, múzeuma és más nemzeti kulturális intézménye digitalizálta. Így az Europeana előtt megnyílt a lehetőség, hogy az alexandriai könyvtárnál is jelentősebb kulturális és tudományos központtá váljon. Ráadásul van egy előnye ókori elődjével szemben: az információk már mindenki számára hozzáférhetők. Ehhez képest az alexandriai gyűjteménybe csak azok nyerhettek bepillantást, akik vállalni tudták a gyakran hosszú és veszélyes egyiptomi utat.

A www.europeana.eu címen megtalálható könyvtár segítségével bárki virtuális utazásra indulhat az európai kultúrörökség legértékesebb művei között. Itt nem számít a nemzetiség, a nyelv és az idő. Aki látni szeretné Giocondát, annak nem kell órákig sorban állnia a Louvre előtt, Mona Lisa mosolya közvetlenül a képernyőn is megtekinthető és akár órákon át is elemezhető. Egy másik látogató belelapozhat Isaac Newton "Principia mathematica� című művébe anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy megsérül az 1867-ből származó értékes alkotás.

De éppúgy tanulmányozhatóvá válik az 1784-ben készült "Carta plana de parte da Costa do Brazil� térkép, amely a portugál hajósok felfedezéseit dokumentálja és amelynek az eredetijét a lisszaboni Portugál Nemzeti Könyvtárban őrzik. Megismerhetők Mozart "Requiem� című művének eredeti, kézzel írt partitúrái és eközben meghallgathatók a digitális részletek. Az Europeana előnye, hogy nemcsak egy könyvtár, hanem egy valódi multimédiás gyűjtemény, amelyben különböző szempontok (nyelv, szerző, cím, megjelenési dátum stb.) alapján keresni lehet.

Az Europeana sok tekintetben az Európai Uniót szimbolizálja. A szabad, határokon átívelő tudásmegosztást és együttműködést. Miközben tiszteletben tartja a nemzeti különbségeket, kifejezésre juttatja Európa kulturális sokszínűségét. A virtuális bibliotéka működéséért egy 14 tagú, informatikusokból és könyvtári szakemberekből álló csoport felel, akiket a hágai Holland Királyi Könyvtár egyik szobájában helyeztek el. Az Európai Unió a következő két évben összesen 120 millió euróval támogatja az Europeana gyűjteményének kibővítését célzó digitalizálási projekteket.

Az EU célja az, hogy 2010-ig tízmillió kulturális mű legyen megtekinthető a honlapon. Jelenleg a katalógusban 3 millió könyv, dokumentum, festmény és más alkotás található, amelyek felét Franciaország biztosítja. Az Europeana legnagyobb problémáját jelenleg pont az óriási érdeklődés jelenti. A hivatalos megnyitó után több mint tízmillióan akarták egyszerre meglátogatni a könyvtárat és a szerverek nem bírták az óriási rohamot. A szakemberek kénytelenek voltak a három mellé további három szervert üzembe állítani.

Azt, hogy mi kerüljön be az Europeana rendszerébe, a programban résztvevő intézmények döntik el. A portál működtetésére az Európai Bizottság évente kétmillió eurót különített el, míg a tagországok további 500 000 eurót biztosítanak. Érdekesség, hogy az Országos Széchenyi Könyvtár 4000 műve is megtalálható az Europeana katalógusában.  

Dátum: 2008. November 22. Saturday, 00:35 Szerző: parkany
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Kultúra
· Írta: parkany


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Kultúra:
TÍZ ÉV RESTAURÁLÁS UTÁN ÚJRA LÁTHATÓ RAFFAELLO MADONNÁJA


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Kapcsolódó rovatok

Kultúra


Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek.

Az oldalon megjelenő tartalmak és fotók változtatás nélkül a forrás "Párkányi Polgár Info" és linkhivatkozással szabadon átvehetőek.PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio