FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Média partnerek


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Erdélyi Polgár Info
·PÉTER FERENC: AZ ANYANYELVÛ OKTATÁS ELLENI TÁMADÁS AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG MAI DÖNTÉSE
·Magyarországon a politikai kultúra változása a magyar nõk kezében lehet a választásokon!
·AZ RMDSZ NÕSZERVEZETÉNEK FELHÍVÁSA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYAR NÕSZERVEZETEKHEZ
·Mérsékelt demokrata nézõpont - Minden magyarra szükség van! Magyar segítse a magyart!
·PÁRBESZÉDRE VAN SZÜKSÉG MINDENÜTT
·Egy nõ a politika közepén Romániában! Laura Codruta Kövesi a korrupció elleni, valódi küzdelmet folytat!
·KELEMEN HUNOR: AZ EURÓPA TANÁCS SZAKÉRTÕI TESTÜLETÉNEK VÉLEMÉNYEZÉSE AZ IGAZSÁGRÓL SZÓL, KORÁNT SINCS RENDEZVE A MAGYAR KÉRDÉS ROMÁNIÁBAN
·Országbíró Zoltán: Magyarság érdeke, hogy anyaország ne veszítse el fiatal diplomásait!
·Felhívás a romániai magyar autonómia ügyében
·Választás elõtt Magyarországon! Mérsékelt demokrata vélemény - Egy ország politikai élete akkor jó, ha sokszínû és kiegyensúlyozott!

Tovább...

 
Párkányi anziksz - emberekkel
Életmód
Sokat beszélünk, sokat írunk mostanában Szlovákiáról, az országnak a magyar állammal való kapcsolatáról és az elhibázott lépésekről a Duna mindkét oldalán. Közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a felvidéki magyarokról, akik kárvallottjai vagy pedig élvezői lehetnek egy-egy döntésnek. Ellátogattunk Párkányba, hogy megnézzük, milyen környezetben élnek az ottani magyarok, és miként látják ők ezt a keszekusza magyar–szlovák történetet.


Az esztergomi bazilikáról azt tartják, hogy a párkányiaknak épült, hiszen arról az oldalról, a Duna másik feléről, olyan csodálatos kilátás nyílik a hatalmas épületre, amelyet Esztergom nem tudhat magáénak, hiába igyekszik a látogató minden oldalról körüljárni a bazilikát. Ahhoz, hogy teljes pompájában láthassa, át kell mennie Párkányba.

Lehet, hogy a látvány az oka, lehet, hogy csupán az esztétika, de nem olyan régen felújították a párkányi Duna-partot, amelyre mellesleg rá is fért már, hiszen nem éppen ez a környék volt a legrendezettebb a kis felvidéki városban. A régi kompnak és kikötőjének nyoma sincs már, nincs is rá szükség, hiszen a 2002-ben átadott Mária Valéria híd már nemcsak világháborús látványosság, hanem újra embereket összekötő átkelő.

Mindenesetre a kocsma, amely arra szolgált, hogy a kompra várakozókat kiszolgálja, még mindig megvan. Belépve itt is a megújulás, a fejlődés nyomai látszanak, késdobálóból csinos kis söröző lett. A két pultos, Anna és Marika rögtön magyarul kérdezi, hogy mit szeretnék, a pulton Új Szó, címlapján a magyar és a szlovák köztársasági elnök találkozója.

Kávét kérek, száznyolcvan forintot (forintot!) fizetek, és némi körítés után, hogy ugyebár én is a környékről származom, felteszem az első kérdést: tulajdonképpen mi a baj a magyarok és a szlovákok között? Ha valakinek ezt tudnia kell, akkor az egy söröző pultosa, aki naponta annyi emberrel beszél, amennyit én egy hét alatt sem látok. Anna azt mondja, hogy sok szlovák jár ebbe a kocsmába, és nincsen velük semmi probléma, soha nem is volt. A vendégek nem is igen beszélnek politikáról, szerinte ez csak a politikusok között okoz zavart, a közemberek között nem. Marika azért közbeszúrja, hogy Slota beszólásai adnak bőven témát, de ők azokon már inkább csak nevetnek.

Közben a vendégek hangosan beszélgetnek, könnyen meg lehet ismerni, ki jött "Magyarból" meginni egy Fácánt, és ki felvidéki magyar, hiszen a szlovák hatás miatti zárt a és zárt e betű markánsan figyelmeztet rá. Amúgy vegyes a társaság, szlovákok is vannak, legalábbis szlovákul beszélők, de nincs keveredés, úgy tűnik, szeparálódnak az emberek. Külön az anyaországi magyarok, külön a felvidéki magyarok és külön a szlovákok.

A város ellenben nem nyüzsög, sőt talán kicsit kihaltnak is tűnik így hét végén. A Fő utcán – az utcajelző táblán magyarul is fel van tüntetve – alig sétálgat valaki. Pedig sétálóutcává alakították át, ízléses elrendezésben, padokkal, szökőkúttal igazi közösségi térré varázsolták. Lassan az az érzése az ide látogatónak, hogy a város sokkal gyorsabban és szebben fejlődik, mint a mindig rangosabbnak tudott Esztergom.

Az utca közepén igen szabályos, a látványhoz kifejezetten illő karácsonyfa áll, nem messze tőle pedig kopjafa. Igazi puritán kopjafa. Magyar kopjafa. Rajta a magyar Szent Korona és egy tömör mondat: "1000 éve rendületlenül." Persze nem csodálkozhatunk, hogy pontosan a kopjafa melletti lámpaoszlopon másik felirat is díszeleg: "Priestor je monitorovaný kamerovým bezpenostným systémom!!!" Ez magyarul körülbelül a kamerával megfigyelt területnek felel meg.

Sok a vendéglő, mindegyik a sztrapacskát és a knédlit hirdeti, persze magyarul, hiszen jól tudják, hogy aki Magyarból jön, az úgyis ezt fogja enni, aki pedig Szlovákiából, az valami egészen mást, mert otthon elkészíti magának a vendéglőben kaphatónál százszor ízletesebbet.

A Fő utcáról nyíló kisebb utcán fenyőfát árul egy fiatalember, kérdezem tőle, mennyibe kerül. Kilencszázötven korona körüli árat mond, az ő számításai szerint ez hétezer-háromszáz, hétezer-ötszáz forintnak felel meg. Kezdem mesélni, honnan jöttem és miért, de ő csak azt mondja, nem politizál. Szépen lassan, a beszélgetés oldódása közben elárulja, hogy Simon Csabának hívják, a közeli Nánáról jött – ez a falu, bármilyen furcsa, szlovákul is Nána –, és bizony volt már konfliktusa szlovákokkal azért, mert ő magyar. Meg is magyarázza: "Ha az ember kicsit elengedi magát a diszkóban, és többet iszik, mint kellene, akkor ez bizony előfordul." De az utcán, fényes nappal is beszóltak már neki, olyankor visszaszól szlovákul, és akkor békén hagyják. De Dunaszerdahelyre nem szívesen menne mostanság, azt mondja, félne: valamit hallott az autórendszámokról, félti a kocsiját. Visszafelé sétálva a hídon, egy másik fiatalemberrel találkozom, aki éppen Budapestre megy vissza dolgozni. Pedig felvidéki. Muzslán lakik, Árendás Zsoltnak hívják. Ő most a fővárosban keresi meg a hobbijához valót, ugyanis közgazdász, és mellette borász is. Azt meséli, hogy ő még olyan tankönyvekből tanult, amelyekben csak magyarul voltak a földrajzi nevek, és kifejezetten zavarja ez a sok szlovákosítás. "Ezt nem lehet ebben a formában megoldani, legalábbis a politikai találkozókkal biztosan nem, hiszen Szlovákia túl jól képviseli a saját, állami érdekeit, míg Magyarország sokkal rosszabbul" – mondja. Aztán hozzáteszi, hogy Dunaszerdahely is érdekes kérdés, mert "ott a fradisták meg a rendőrök csinálták a balhét, de a felvidékiek fogják látni ennek a kárát".

Mindenesetre Zsolt felvidéki akar maradni. Amint teheti, kizárólag a borászatból szeretne megélni, Muzslán. Minél gyorsabban ott akarja hagyni Budapestet, mert "nem szereti nézni a falat", a szabadban munkálkodva érzi jól magát.

A híd esztergomi feléhez érve elbúcsúzunk. Még visszanézek Párkányra, amely innen, erről az oldalról – minden felújítás ellenére – magán hordozza az elmúlt idők szomorú képét. A papírgyár füstje, a tízemeletes lakótelepek látványa még sokáig fogja sújtani ezt a várost.

Pion István
 
Magyar Hírlap 
Dátum: 2008. December 29. Monday, 11:06 Szerző: parkany
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Életmód
· Írta: parkany


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Életmód:
Párkányi anziksz - emberekkel


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek.

Az oldalon megjelenő tartalmak és fotók változtatás nélkül a forrás "Párkányi Polgár Info" és linkhivatkozással szabadon átvehetőek.PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio